Rechtbank Amsterdam: Helpling is een bemiddelaar en geen werkgever

Amsterdam, 1 juli 2019

Vandaag oordeelde de rechter dat Helpling wordt aangemerkt als een bemiddelaar tussen huishoudens en huishoudelijke hulpen. Het online platform is volgens de Rechtbank Amsterdam geen schoonmaakbedrijf en geen werkgever. De rechtszaak werd in het najaar aangespannen door vakbond FNV. Helpling voelt zich gesterkt door de uitspraak van de rechtbank en zal doorgaan met het uitbreiden van haar diensten in Nederland.

De Rechtbank Amsterdam heeft bevestigd dat huishoudelijke hulpen op het Helpling-platform werken op basis van de Regeling Dienstverlening aan Huis, die in Nederland gebruikelijk is bij huishoudelijke werkzaamheden en oppaswerk. Dat de rechtbank Helpling aanmerkt als bemiddelaar heeft geen gevolgen voor de ervaring van de gebruikers van het platform. Wel zullen enkele operationele aanpassingen worden doorgevoerd om aan het vonnis te voldoen, waaronder een aanpassing van de commissiestructuur.

Michelle van Os, Managing Director Helpling Nederland: “Wij voelen ons gesterkt door het oordeel van de rechter dat Helpling een bemiddelaar is en geen schoonmaakbedrijf of werkgever van de hulpen. Dit vonnis is relevant voor de hele sector: we kunnen doorgaan met transparantie en structuur bieden aan een bijna volledig zwarte schoonmaakmarkt. We zijn dan ook verheugd dat tienduizenden mensen in Nederland kunnen blijven profiteren van het Helpling-platform. Voor een consument was het vinden van een huishoudelijke hulp die perfect bij je past nog nooit zo makkelijk. Daarnaast hebben huishoudelijke hulpen totale flexibiliteit omdat ze zelf kunnen beslissen waar, wanneer en voor welke prijs ze willen werken.”

Helpling is actief in 10 landen en daarmee de grootste online marktplaats van huishoudelijke diensten in Europa. Helpling is in 2014 gestart met als missie dé digitale oplossing te worden voor het prikbord in de supermarkt. Sindsdien zijn er wereldwijd meer dan dan 1 miljoen huizen schoongemaakt via het online platform.